Yeşil Türbe’nin yenilenen çinileri bir bir dökülüyor
Eskileri 600 yıldır sağlam, yenileri 2 ay dayanmadı
Restorasyonu geçtiğimiz aylarda tamamlanan Bursa’nın simgelerinden tarihi Yeşil Türbe’nin yenilenen çinileri bir bir dökülmeye başladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) deseteği ile 2 milyon liraya mal olan restorasyon 3 yıl sürmüştü. Orjinalleri yaklaşık 600 yıldır ayakta duran çinilerin, 2 ay önce takılan yenilerinin kısa bir sürede dökülmesi tepkiye yol açtı.
Geçtiğimiz Aralık ayında açılışı yapılan Yeşil Türbe, restorasyon kapsamında baştan sona elden geçirildi. Kırılan ve çalınan çinilerin yerine orijinale uygun çiniler yeniden imal edilerek restorasyon tamamlandı.
Türbenin açılışı Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Bursa Valisi Şahabettin Harput’un katılımıyla yeniden ziyarete açıldı. Açılması ile birlikte ziyaretçi akınına uğrayan Yeşil Türbe’de, aradan 2 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, onarılan çinilerin böyük bir bölümünün döküldüğü görüldü.
Ziyaretçilerin hayal kırıklığı ile izlediği Yeşil Türbe’deki bu durum üzüntüyle karşılandı. Orijinal İznik çinileri yaklaşık 600 yıldır sapasağlam yerinde dururken, türbenin kuzey ve kuzeybatı cephesinde yeni yapılan çinilerden bir kısmının patlayıp sırlarının dökülmesi tepki çekti.
Vatandaşlar, çinilerin dökülmesinin üretim hatasından kaynaklanmış olabileceğini belirterek, ecdad yadigarlarına gereken değerin verilmesini ve özen gösterilmesini istedi. Dünyanın hemen yer yerinden ziyaretçi akınına uğrayan Yeşil Türbe’nin bu halinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten vatandaşlar, bu durumun Bursa’ya yakışmadığını dile getirdi.
Bursa Rölöve Anıtlar Müdürlüğü yetkilileri ise türbenin restorasyonu ile ilgili kesin kabulün henüz yapılmadığını belirterek, doğal koşullara karşı çinilerin test edildiğini, ilerleyen aylarda da durum değerlendirmesi yapılacağını ifade etti.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Bursa, Yeşil Türbe
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply