Yeni Borçlar Kanunu faize sınırlama getiriyor
Yeni Borçlar Kanunu Tasarısı’yla faize sınırlama geliyor
İş dünyasının yakından ilgilendiren Türk Borçlar Kanunu tasarısı, faize sınırlama getiriyor.
Türk Borçlar Kanunu’nun yenilenmesi amacıyla oluşturulan komisyonun başkanlığını yapan Nevzat Koç, akdi de olsa faiz oranının özel yasayla getirilen faiz oranının yüzde 100′ünü aşmayacağını söyledi.
Hukuk Bilimleri Araştırma Merkezi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 1.Ulusal Hukuk Kongresi’nin üçüncü gününde Borçlar Kanunu Yasa Tasarısı ele alındı. Toplantıda yeni kanun hakkında bilgi veren Nevzat Koç, faiz konusunda tasarıda bir oran belirlemesi yapılmadığını aktardı.
Bununla birlikte mevcut özel yasa düzenlemesine göndermede bulunulduğunu vurgulayan Koç, “O yasa da 3095 sayılı kanuni faiz ve temerrüt faizi hakkında kanun. Tasarıda denildi ki; esas itibariyle uygulanacak faiz oranı bu özel yasa düzenlemesindeki faiz oranıdır. Ancak taraflar akdi faiz de kararlaştırabilirler. Akitle temerrüt faizini de düzenleyebilirler. Her iki durumda da getirilecek faiz oranı özel yasayla getirilmiş faiz oranının yüzde 100′ünü aşamayacak. Akdi faizin yasal faizin yüzde 50’sini aşamayacak.” bilgilerini verdi.
Nevzat Koç’un verdiği bilgilere göre bugün itibariyle kanuni faiz oranının yıllık yüzde 9 olduğu göz önünde tutulduğunda, tasarı yasalaştığında akdi faiz taraflarca kararlaştırılmışsa bunun yüzde 50’sini aşamayacak ve en çok yüzde 13,5 oranında akdi faiz kararlaştırılabilecek. Bunu aşan oran miktar kesin olarak hükümsüz sayılacak. Temerrüt faizi düzenlemesinde en fazla yüzde 18 olacak. Daha önce faizde sınır olmayışı tüketicinin aleyhine sonuçlar doğuruyordu.
Genel işlem koşullarına yönelik düzenlemelere de değinen Koç, bu konuda sadece tüketiciler için bir düzenleme olduğunu, tasarının yasalaşmasıyla birlikte tacir içinde özellikle kredi kullanan tacirlerin de yararına olacak şekilde faiz hukukunda korumacı bir düzenleme getirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Kefalet hukukunun da tümüyle değiştirildiğini, kefili koruyucu çok özel hükümlere yer verildiğini anlatan Koç, kefil olma ehliyeti gibi konularda dikkat çekici düzenlemeler yapıldığını, kira hukukunda kiracının korunmasına yönelik kanun maddelerinin tekrarlandığını, zaman zaman onu da aşan korumacı bir düzen getirildiğini savundu.
Komisyon üyeleri Prof. Dr. Atilla Altop ve Av.Tahir Büyüktanır da yapılan değişiklikler konusunda bilgi verdi. 1998 yılında Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalarla 10 yılı bulan çalışma sonucunda 649 madde olarak hazırlandı. 1-60 maddeleri mecliste kabul edilen yasa tasarısının yasalaştığında 1926 tarihli şu anki Borçlar Kanunu’nun eskiyen hükümleri yerine daha çağdaş bir düzenlemeyi getirmesi bekleniyor.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Türk Borçlar Kanunu, Yeni Borçlar Kanunu
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply