Türkiye - Ukrayna vizesiz uygulama planı
Geçtiğimiz hafta görevine başlayan Ankara’nın Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Ukrayna’da faaliyet gösteren Türk patronlarıyla bir araya geldi. Türkiye-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) lokalinde gerçekleşen buluşmaya çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantıda Büyükelçi Meriç, iki ülke arasında kısmen vizesiz bir uygulama planladıkalarını aktardı.
Tanışma toplantısında TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Bekar’ın teşekkür konuşması akabinde söz alan Büyükelçi Meriç, TUİD’in başarılı çalışmalarını Ukrayna’ya gelmeden önce de duyduğunu söyledi. İşadamlarına hitabe eden Meriç: “Bu çalışmalar TUİD’in gücünü gösteriyor. Derneğinizin burada bulunması Büyükelçiliğimiz için büyük bir şans. Türk işadamlarımız bizim buradaki gücümüz. Ukrayna- Türkiye ilişkileri mükemmel bir şekilde gelişiyor. Biz, Ukrayna’ya resmi düzeyde dost ve kardeş ülke olarak bakıyoruz. Sayın Başbakanımızın bana talimatı bu ilişkileri daha da ileriye götürme ve ortaklık düzeyine çıkarma yolunda.” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN ZOR ŞARTLARDA İŞ YAPABİLMEK”
Ukrayna’nın şu an bir geçiş döneminde olduğunu ve dünyada genelinde yaşanan mali kriz nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğine değinen Meriç; “Zorluklar herkesin malumu. Buna ilaveten herkesi etkileyen bir ekonomik kriz olgusu var. Ukrayna bundan çok daha derinlemesine etkilenmiş durumda. Benim Ukrayna’ya ilişkin tespitlerim henüz ön tespit niteliğinde. Serbest piyasa ekonomisine geçiş iradesi var. Ama serbest piyasanın koşulları tam olarak olgunlaşabilmiş değil. Gelişmiş piyasalara sahip olan ülkelerdeki şartlar burada yok. Bu da tabii işadamlarımız açısından birtakım zorluklar yaratıyor. Ama işadamlığı bunu gerektiriyor. İşadamı olmanın önemi bu zorlu koşullarda ortaya çıkıyor. Her şeyin kuralına göre işlediği ülkelerde iş yapmak çok kolay. Asıl önemli olan bu şartlarda iş yapabilmek. Risk ne kadar yüksekse kar da o kadar fazla oluyor” şeklinde konuştu.
“BÜYÜKELÇİLİK HER ZAMAN YANINIZDA”
Bütün bu zorluklara rağmen iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin altyapısının oturmuş olduğunu söyleyen Büyükelçi Meriç; “Şunu görüyorum ki, Ukrayna tarafında da ülkemiz ile ekonomik işbirliğini geliştirme iradesi var. Geldiğimden bu yana temas ettiğim herkes bana bunu söylüyor. Bu fırsatlardan yararlanmamız gerekiyor. Çince de kriz kelimesi, aynı zamanda fırsat anlamına geliyor. Krizden fırsatlar yaratmak gerekiyor. Benim tespitlerim bunlar. Ben isterim ki Büyükelçiliğimizle işadamlarımız arasında mükemmel bir sinerji gelişsin. Benim buradaki rolüm sizlere kapıyı aralamak, sizlerin işinizi kolaylaştırmak. Ama projelerin sizden gelmesi gerekiyor. Proje üretmek çok önemli. Size vereceğim mesaj şudur ki, bu koşullardan, güçlüklerden yılmayın, çalışmalarınıza devam edin. Büyükelçilik olarak bizler sizin yanınızdayız. Biz birlikte çalıştığımız zaman başarıya ulaşırız, bu da bizim ortak başarımız olur” şeklinde konuştu.
“UKRAYNA İLE KISMEN VİZESİZ REJİME GEÇİLMESİ GÜNDEMDE”
Hükümetin son zamanda bir çok ülke ile serbest vize anlaşmasına atıfta bulunan Dernek Başkanı Bekar’ın “Ne zaman Ukrayna ile Türkiye arasında serbest vize anlaşması imzalanacak?”sorusu üzerine, Büyükelçi Meriç, Türkiye ile Ukrayna arasında vizesiz rejime geçilmesi yönünde şu bilgileri verdi:
“Ukrayna tarafı bizden üst düzey bir ziyaret beklentisi içerisinde. Uzun süre Türkiye’den bu ülkeye üst düzey ziyaret yapılmamış. 2010 yılında Ukrayna’ya üst düzey birkaç ziyaret yapmayı düşünüyoruz. Sayın Dışişleri Bakanımız bir Doğu Avrupa turu çerçevesinde Ukrayna’yı ziyaret etmeyi düşünüyor. Sayın Başbakanımızın da ziyareti gündemde. Tabii bu ziyaretlerin birtakım somut sonuçlar doğurması gerekiyor. Ben de daha ilk aşamada Ukrayna tarafına bu beklentilerimizi ilettim. Bunlardan bir tanesi vize konusu. Biz vizeyi kaldırmaya hazırız. Önümüzdeki ay konsolosluk nezdinde görüşmeler yapılacak. İşadamları dahil olmak üzere belli kategorilerdeki kişilere Ukrayna’nın vizeyi kaldırması gündemde. Bu konuda zannedersem bir ortak iradeye varacağız.”
İşadamlarının serbest ticaret anlaşması ile ilgili soruları üzerine İki ülke arasında serbest ticaret rejimine geçilmesi konusuna da değinen Büyükelçi Meriç şunları ifade etti:” Ukrayna tarafı genelde buna eskiden mütereddit yaklaşıyormuş. Çünkü bunu Avrupa Birliği (AB) ile yaptıkları serbest ticaret müzakereleri ile senkronize olarak görüyorlarmış. Bizim de AB ile gümrük birliğimiz var, tabii ki biz de AB’den ayrı bir şey yapamayız. Ama bizim AB’den önce serbest ticaret rejimine geçtiğimiz ülke örnekleri var. AB buna mani değil.”
Büyükelçi, TUİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haldun Demirok’un, “İleride AB’ye girmiş ancak NATO üyesi olmayan bir Ukrayna olabilir mi? sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Zannetmiyorum. AB’nin de böyle hareket edeceğini düşünmüyorum. Doğu Ortaklığı diye bir konsept geliştirdiler. Bu tam ortaklık öngörmüyor. Bunun amacı istikrarlı bir çevre coğrafyası yaratmak. Ukrayna, ne Batı’ya ne de Rusya’ya tam anlamıyla entegre olmuş, nevi şahsına münhasır bir ülke.”
“MERİDYEN OKULUNUN BAŞARIŞLARINI DUYDUM”
Ülkedeki işadamları ile tek tek tanışan Büyükelçi Meriç, Uluslararası Meridyen Okulu Kurucular Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Kes’in kendisi tanıtarak okullar hakkında bilgi vermesi üzerine okulların başarılarını duyduğunu ve en kısa zaman içerisinde okulu ziyaret etmek istediğini ifade etti. Avrupa Uluslararası Okullar Birliği (ECIS) üyesi de olan okul hakkında bilgi veren Hasan Hüseyin Kes, okullarında yaklaşık 700 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.
Dernek Başkanı Bekar CİHAN’a yaptığı değerlendirmede; “Ukrayna, Türkiye için çok önemli bir pazar. Türk işadamları olarak Ukrayna’da çok beklentilerimiz var. Arzumuz 17 Ocak 2010′da yapılacak seçimlerin akabinde Ukrayna’da kısa süre içerisinde istikrarın sağlanması. İstikrarla birlikte buradaki Türk işadamlarının eski projelerini hızla hayata geçireceğine inanıyorum” diye konuştu.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Türkiye, Ukrayna, Vizesiz
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply