Tekstil Moda Tasarım Günleri Bursa’da başladı
3. Tekstil ve Moda Tasarım Günleri Bursa’da başladı
İstanbul’dan sonra modanın merkezi olmak isteyen Bursa, büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) işbirliğinde düzenlenen 3. Tekstil ve Moda Tasarım Günleri başladı.
UHKİB Başkanı Şenol Şankaya’nın rahatsızlığından dolayı katılamadığı moda günlerinin açılış törenine Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Avrupa Tekstil Hazır Giyim Federasyonu (EURATEX) Yönetim Kurulu Üyesi Umut Oran, UTİB Başkanı İbrahim Burkay ve UHKİB Başkan Vekili Ergun Hadi Türkay’ın yanı sıra akademisyenler, tasarımcılar ve firma temsilcileri yer aldı.
3. Tekstil ve Moda Günleri’nin açılış konuşmasını yapan UHKİB Başkanvekili Ergun Hadi Türkay, tekstil ve hazır giyimin ülke ekonomisinin temel direklerinden biri olduğunu kaydetti. Türkay, tekstil ve hazır giyimin birbirinden ayrı düşünülmemesi gereken güçlü iki sanayi kolu olduğuna dikkat çekti. Türkay, tekstilin toplamda 5 milyar 67 milyon dolarla en fazla ihracat yapan bir sektör olduğunu belirtti.
Tekstil ve Moda Günleri’nde gerçekleşecek oturumlar hakkında da bilgi veren Türkay, düzenlenecek oturumlarla sanayi eğitim işbirliğini geleceğe taşımak istediklerini dile getirdi. Türkay, tekstilin kalbi konumundaki Bursa’da Moda Tasarım Okulu açılmasıyla ilgili çalışmalara başladıklarını ifade etti. Türkay, şunları söyledi: “Avrupa’nın moda ve tasarım konusunda söz sahibi eğitim kurumları ile görüşmeler için ilk adımımızı attık. Eğitimin yabancı kurumlar tarafından sağlanacağı, gereken her türlü yatırımın ise birliğimiz tarafından karşılanacağı bir eğitim projesini ilk kez burada sizlerle paylaşıyorum.”
Tekstil ve hazır giyimin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizen Türkay, “Sektörümüzün geleceği için çizdiğimiz yol haritasının odağına tasarım ve inovasyonu yerleştirdik.” ifadesini kullandı.
BURKAY: TEKSTİLİN YOL HARİTASINI ÇİZİYORUZ
Ekonomik darboğazın da etkisiyle artan küresel rekabet ortamında farklılaşmak, yenilenmek ve başkalarının yaptıklarını izleyen değil yön verenlerden biri olmak için firmalara büyük görevler düştüğünü belirten UTİB Başkanı İbrahim Burkay, bunun için AR-GE, ÜR-GE ve yeniliklere açık olmak gerektiğini vurguladı. Burkay, “Rekabetin günden güne arttığı dünya piyasalarında hangi ürünün talep edileceği, üretimin nasıl olacağı, en verimli istihdamın nasıl olacağı gibi soruların cevaplandırılacağı ve yol haritasının çizileceği organizasyona katılan konuşmacılar bizleri bilgilendirecek.” dedi.
Düzenlenen bu tarz organizasyonlarla akademik çevreler ile özel sektör ve kamunun işbirliği anlamına gelen ‘triple helix’ kavramının hayata geçtiğini belirten Burkay, bu işbirliklerin sektörü geleceğe taşıyacağını söyledi. Bu seneki sloganın ‘İnovasyon ve tasarımla geleceği şekillendiriyoruz’ olduğunu dile getiren Burkay, inovasyonun teknoloji ve ticari başarıyla bir arada yürümesi gerektiğini vurguladı. Reel sektör ile akademisyenlerin işbirliğindeki Ar-Ge projelerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Burkay, gerek TÜBİTAK gerekse diğer fonlardan finansman desteklerinin sağlanmasının sektör açısından önemli olduğunu söyledi.
Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu da konuşmasında, tekstil sektörünün önemine değindi. Bursa’nın ülke tekstil sanayisinde büyük bir yeri olduğuna vurgu yapan Müftüoğlu, sektörün dünya pazarlarında rekabet edebilmesi için düzenlenen bu tarz organizasyonların sektörün geleceği açısından önemli olduğunu dile getirdi. Bursa’nın sadece tekstil ve diğer sanayi kollarıyla marka olmadığını, bunların tümünün kent turizmine büyük artılar getirdiğini söyleyen Müftüoğlu, son yıllarda Bursa’da turizm sektörünün geliştiğine vurgu yaptı.
Avrupa Tekstil Hazır Giyim Federasyonu (EURATEX) Yönetim Kurulu Üyesi Umut Oran ise ‘nasıl marka oluşturulur’ ve ‘dünya piyasalarında rekabet koşulları’ üzerinde durdu. Umut Oran, bu konuda Türk işletmelerinin önce iğneyi kendine batırarak öz muhabese yapması gerektiğini söyledi. Tekstilin yine en önemli ihracat sektörlerinden biri olduğunun altını çizen Oran, bu konuda pazar payının daralmadığını, sektörün gerilediğini sözlerine ekledi. (CİHAN)
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: 3. Tekstil ve Moda Tasarım Günleri, Bursa, İnegöl Mobilya Fuarı, Tekstil Fuarı
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply