"Cuma namazından sonra kılınan zuhr-i âhir namazı:
Osmanlı devleti zamanında cumanın son sünneti kılınmıştır. Sultan İkinci Abdülhamid Hân'dan sonra, hakikî halife olmadığı için zuhr-i âhir namazı kılınagelmiştir!..."

"A'dan Z'ye Son Güncel Haberler"


Eurovision MaNga


"YGS 2010 Soru-Cevap Anahtarı"





ÖSS 2009 Kazananlar ve Durum Analiz sonuçları

"twitter.com/AdanZyeHaberler"

KIZLARDA BAŞARI ORANI DAHA YÜKSEK

ÖSYM başkanı Ünal Yarımağan’ın yaptığı açıklamadan satırbaşları:

Sınava başvuran 1 milyon 350 bin 124 adaydan 1 milyon 324 bin 197’si sınava girerken, 25 bin 927 aday sınava girmedi.

Sınava giren 1 milyon 324 bin 197 adaydan 1 milyon 324 bin 1 adayın sınavı geçerli sayılırken, 196 adayın sınavı geçersiz sayıldı.

Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 294 bin 74′ünün ÖSS puanı hesaplanırken 29 bin 927 adayın ise ÖSS puanları hesaplanmadı.

Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 229 bin 800′ü (yüzde 92.89) tercih yapma hakkını elde etti. Tercih yapma hakkını elde edemeyen aday sayısı ise 94 bin 201 (yüzde 7.11) oldu.

Sınavda, puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 87 bin 409 (yüzde 82.13) oldu.

ÖSS başvurularıyla birlikte sınavsız geçiş yapmak için başvuruda bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarından 101 bin 228 aday da alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına yerleşmek için tercih yapabilecek.

“TÜRKÇE TESTİ BU SENE DAHA ZORDU”
Testlerin ortalama ve sapmalarına gelince, geçen yıla göre Türkçe testinin başarısının 4 puan düştüğü görülüyor, diğer testlerde önemli bir değişiklik yok. Özellikle 2. bölümdeki testlere cevap veren aday sayısı azalırken ortalamalar düşmemiş.

Ham puanların durumuna göre tüm sorulara cevap verenlere göre en zor test sosyal bilimler olmuş, matematik testi ise kolaylaşmış.

“ADAYLARIN %60′I FEN TESTİNİ CEVAPLAMADI”
0.5 ham puanı bile bulunmayan adayların sayısı, ölçülebilir bilgisi olduğunun göstergesi, Fen Bilimleri testinde 704 bin; yani adayların nerdeyse %60′ı.

Sosyal bilimler 2′de tüm soruları doğru cevaplayan aday yok. Yabancı dil testinde İngilizce’de 11 aday tüm sorulara doğru cevap vermiş.

“KIZLARDA BAŞARI ORANI DAHA YÜKSEK”
145 barajını geçme oranı kızlarda %95 erkeklerde %91; 165 barajını geçme oranı ise kızlarda %86 erkeklerde %79.

“EN BAŞARILI OKUL TÜRÜ SOSYAL BİLİMLER”
Okul türlerine göre en başarılı okul türü sosyal bilimler (yeni açılan okul türü ve aday sayısı çok az; ancak bu adayların tümü 165 barajını geçmiş) ikinci olarak Fen liseleri, Anadolu liseleri, özel fen liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler, öğretmen liseleri, polis kolejleri, yabancı dille eğitim yapan özel kolejler, astsubay hazırlama okulları.

En az başarılı okul türleri ise akşam liseleri, endüstri meslek liseleri, ticaret meslek liseleri, özel akşam liseleri. 2009-ÖSS sonuçları için tıklayınız.

İLK ÜÇE GİRENLER…
Eşit Ağırlık -2 Puan Türü
Birinci Mücahit Erdoğan İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi
İkinci Mustafa Lütfi Eker Özel Burç Özgören Lisesi
Üçüncü Cemre Polat İzmir Atatürk Anadolu Lisesi

Eşit Ağırlık -1 Puan Türü
Birinci Mustafa Öztürk Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi

İkinciler
Ali Can Göksel İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Semih Uçarı Kayseri Fen Lisesi
Berkay Dertsiz Özel Amerikan Lisesi

Sözel Puan -1
Birinci Mustafa Öztürk Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi

İkinciler
Ali Can Göksel İstanbul Fen Lisesi
Semih Uçarı Kayseri Fen Lisesi
Berkay Dertsiz Özel Amerikan Lisesi

Sözel Puan -2
Birinci Serhat Güzel Özel Çağ Fatih Fen Lisesi
İkinci İlyas Avcı Bursa Özel Nilüfer Lisesi
Üçüncü Cahit İmamoğlu Özel Amerikan Robert Lisesi

Sayısal Puan 1
Birinci Gülşen Yücel Aydın Fen Lisesi
İkinci Mustafa Öztürk Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi
Üçüncü Ali Gökçe Adana Fen Lisesi

Sayısal Puan 2
Birinci Çağatay Ermiş Özel Fatih Fen Lisesi
İkinci Ömer Yakar Özel Devran Lisesi
Üçüncü Anıl Akyel Özel Antalya Fen Lisesi

Dil Puan
Birinci Muazzez Çigdem Oba İstanbul Galatasaray Lisesi
İkinci Mertcan İpek Özel Alman Lisesi
Üçüncü Berkay Dertsiz Özel Amerikan Robert Lisesi

2009-2010 akademik yılında devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans kontenjanları toplam 534 bin, vakıf üniversitelerinin kontenjanları da 84 bin olarak açıklanmıştı.

2009-ÖSS’ye 1 milyon 349 bin 782 aday katılmıştı. Bu adayların 32 bin 45′i YDS’ye de girmişti.

ÖSS’ye başvuran aday sayısı ve kontenjanlar göz önüne alındığında, adayların yaklaşık 628 bini devlet ve vakıf üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarına yerleşmeye hak kazanırken, 722 bin civarında aday açıkta kalacak.

Yeni düzenlemeye göre yüksekokullara başvuru için gerekli olan 145 taban puan ile fakülteleri tercih edebilmek için gerekli olan 165 puan barajı, geçen yıldan daha az netle geçilebilecek. Değişiklikte; bu yılki sınavda 165 puan yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 ise yüzde 10 ortalama net başarıya endekslendi. Böylece 145 almak için ise 12 net soru yeterli olacak. 36 net soru cevaplandıran kişi ise lisans programlarından tercihler yapabilecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan şöyle konuştu: “Öss´ye başvuran öğrenci sayısı geçen yıla göre 195 bin, sınava giren öğrenci sayısı 180 bin azaldı. Örgün öğretimdeki kontenjanlar da 90 bin civarında arttı. Bunun yanı sıra birkaç testte de sorular biraz zor olmuş. Bütün bunlar bir araya geldiğinde kontenjanlarda çok boşluk kalbilirdi. Bu nedenle böyle bir karara gerek duyuldu.”

YÖK’te basın mensupları için bilgilendirme toplantısıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özgenç, bir gazetecinin, YÖK’ün, “ÖSS’de baraj puanlarının geçilmesini kolaylaştıracak kararını” hatırlatması üzerine, Türkiye’deki ÖSS’nin başarıyı ölçen bir sınav olmadığını belirtti.

Teorik olarak bakıldığında Türkiye’de ortaöğrenimi başarıyla bitirmiş herkesin yükseköğrenim görme hakkına sahip olduğunu ifade eden Özgenç, “Türkiye açısından şöyle bir problemimiz var: Türkiye’de ortaöğrenimi başarıyla bitirmiş herkese Türkiye şartlarında yükseköğrenim görme imkanı sağlayamıyoruz. Bu nedenle yükseköğrenim görme statüsüne sahip olan insanlar arasında bir eleme yapmamız gerekiyor. ÖSS’miz bir eleme sınavıdır.

Dolayısıyla bu sınavla ilgili normalde bir baraj puanının belirlenmesine gerek yoktur ama böyle bir baraj puanı belirlenmiştir. Bir barajın belirlenmiş olması, bizde bir sınırlama fonksiyonu oluşturmamalıdır. Yükseköğrenimden yararlanma konusunda kapasiteyi artırıyorsak, sınava giren öğrencilerden mümkün olduğunca kapasiteyi dolduracak sayının belirlenmesi yoluna gitmemiz gerekir” dedi.

ÖSS’de her yıl sorulan soruların ağırlık derecelerinin aynı olmadığını belirten Özgenç, “Ama şunu diyemeyiz: Bu yıl ÖSS’ye giren öğrencilerin bilgi düzeyi, bir yıl önce ÖSS’ye giren öğrencilerin bilgi düzeyinden daha fazladır veya daha azdır. Ama sorular soruların ağırlığına göre, bu sene ÖSS’de puan geçen yıla göre daha düşük olmuş olabilir” diye konuştu.

Özgenç, “Bu sene karşılaşılan tablo şu: Soru sorma tekniği ve sorulan soruların ağırlığı nedeniyle alınan puanlarda geçen seneye göre bir düşüş söz konusu. Bu düşüşün yükseköğrenime yerleştirme bakımından ortaya çıkaracağı sorunu gidermek amacıyla bir revizyon yapılmıştır. Taban puan belirlemesinde bir revizyon yapılmıştır” bilgisini verdi.

Eğer geçen yılki ölçüler gözönüne alınacaksa 165 puanı geçen 630 bin kişinin yerleştirme bakımından tercihte bulunabileceğini ifade eden Özgenç, bu revizyonla sayının 713 bin kişiye çıktığını açıkladı.

İzzet Özgenç, şöyle devam etti:
“145 baraj puanı ile ilgili olarak ise geçen yıl soruların yüzde 15′ini yanıtlayan kişi, 18 net soruyu yapması lazım. Yani 18 net soru yapması lazım ki yüzde 15 başarı sağlansın. Yüzde 10′a indirildiğinde 12 net soru yapması lazım. Önlisans programlarına yerleştirilebilmesi için bir öğrencinin 145 soruda 12 net soru yapması aranacaktır. Lisansta ise 180 soruda yapılan revizyonla 36 net soruyu doğru cevaplandıran kişi lisans programlarından birine yerleştirilmek üzere tercihte bulunabilecektir.”

Özgenç, her tercihte bulunanın da bir programa yerleştirilmeyeceğinin altını çizdi.

“Yapılan revizyonun üniversitelerin kalitesizleşmesine neden olup olmayacağı” sorusu üzerine Özgenç, Türkiye’de ortaöğrenimin her geçen yıl kalitesinin arttığını belirtti. 2009-ÖSS sonuçları için tıklayınız.

En çok okunan haberlerden bazıları..

Haber Arşivi: 2009 ÖSS istatistikleri, 2009 ÖSS Yorumları, 2009-ÖSS sonuçları için tıklayınız., Amerikan Robert Lisesi, Çağ Fatih Fen Lisesi, Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, İzmir Atatürk Anadolu Lisesi, Kayseri Fen Lisesi, Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi, ÖSS, Özel Amerikan Lisesi, Özel Burç Özgören Lisesi, Özel Devran Lisesi, Özel Fatih Fen Lisesi, Özel Nilüfer Lisesi


Bugün Piyasalarda En Son Altın Alış Satış Fiyatı Ne Kadar?
"İstanbul Esenler Otobüs Terminali Telefonları"

"İstanbul Arçelik Bayileri"

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “ÖSS 2009 Kazananlar ve Durum Analiz sonuçları”

  1. kepazelik diz boyu... Says:

    Yine Devlet okulları sınıfta kaldı.. SBS’de ÖSS de de Özel okullar birinci oldu,
    N’olacak bu Milletin hali Acaba ! Herkez Özel okula da gidemiyor… Bu işe bir çözüm bulun……..

  2. bütün hayallerim suya düştü. yeter artık bu saçmalık. dersaneden aldığım puanın 33 puan aşağısını aldım. yazıklar olsun…

  3. hasan kula Says:

    herkes düşük aldım diyor bu rıralama nasıl oluyorda bu kadar artıyo geççen seneye göre ya.

  4. ilknur demir Says:

    zaten devlet okullarından ümit kesildi artık hele düz liselerden):

  5. ilknur ben düz lise mezunuyum ve aldıgım puanda gayet iyi 332 aldım yorum yaparken dikkatli konuş ve dikkatli yaz olur mu

  6. narin_melek Says:

    slm arkadaşlar bence össde önemli olan sıralama şu dikkatimi çekti ben mesela bu sene össden 320.992 gibi bi puan aldım ve sıralamam 19.300 istediğim üniversite 327 ile alıyo sıralaması 18.302 yani puan düşük ama sıralama hemen hemen yakın gerçi oalcağı meçhul tabide inş olur ümidinizi yitirmeyin tamam puan belki dbiraz düşük olabilir ama siz sıralamaya bakın allahım hepinizin hakkında hayırlısını versin

Leave a Reply

« İlk üçe giren öğrenciler ve okulları 2009 ÖSS
Sibel Can boşandı, Dul mu kalacak… »


haberler