Ekonomik göstergelerin iyiye gidip gitmediği belli
2009 krizi derimizi yüzdü
Bitlis’te 2 kuşaktır kasaplık yapan Mehmet Şerif Akhan, 2′nci dünya savaşı yıllarında yaşanan kıtlık ve 60′lardaki ekonomik krizler hariç, tüm krizleri yaşadığını belirterek, 2008-2009 krizinin en derin kriz olduğunu söyledi.
Türkiye’de ekonomik göstergelerin iyiye gidip gitmediğinin kasapların satışına bakılarak rahatlıkla analiz edilebileceğini belirten Akhan, 2008-2009 yılının hem kasaplar, hem de vatandaş açısından son derece zararlı geçtiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl 150 lira olan bir koyunun bu yıl 500 liraya yükseldiğine dikkat çeken Akhan, “Vatandaş kasabın önünden geçemez oldu. Bu durum bizleri rahatsız ediyor. Ayda 500-600 liraya çalışan birisinin 18-19 liraya et almasını beklemek mantık işi değil.
Et fiyatları geçen yıl yaşanan kıtlığın etkilerini hala yaşıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kıtlık sırasında hayvancılar, yetiştirdikleri hayvanlarını artan girdi maliyetleri yüzünden yok pahasına satmak zorunda kaldılar.
Hayvancıların sadece ellerinde damızlık hayvanlarını tutup, kalan hayvanlarını satmaları sonucu hayvan sayısı ciddi anlamda düştü. Bu da bu yıl hayvan bulunmamasına ve et fiyatlarının artmasına neden oldu. Tarihin hiçbir döneminde Bitlis gibi bir hayvancılık merkezinde hayvan sayısı 5 bin olmamıştır.” dedi.
Ekonomik krizin toplumsal etkilerinin en iyi kasaplar tarafından analiz edilebileceğini iddia eden Mehmet Şerif Akhan, sakatat satışlarının artmasının dahi tek başına bir gösterge olduğunu belirterek, alım gücü düşen vatandaşın ister istemez sakatat alımına yöneldiğine dikkat çekti.
Sakatata yönelik talebi karşılamakta da büyük güçlük çektiklerini, buna karşın et satışının çok düşük bir seviyede kaldığını belirten Akhan, krizin etkilediği esnafları ve halkın durumunu, “Kriz derimizi yüzdü” ifadesi ile dile getirdi. CİHAN
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: 2010 yılında altın yükselir mi?, Bitlis, Ekonomik Kriz, Ekonomik Kriz devam ediyor..
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply