Çelik: Et ithalatı üreticiyi bitirir
Kars Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çelik: Et ithalatı üreticiyi bitirir
Türkiye Hayvancılık Sektör Meclisi Üyesi ve Kars Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Çelik, et ithalatının üreticiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, konuya ciddi şekilde çözüm bulunmasını istedi.
Ali Nail Çelik, konuyla ilgili açıklamasında, son iki yıldır hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirtti. Çelik, Hükümet gerekli tedbirleri alsın diye hayvancılıkla ilgili her platformda hayvan sayısının azaldığını dile getirdiklerini ifade etti.
Çelik, “2004-2009 yılları arasında her sektörde belli bir fiyat artışına rağmen hayvancılık sektöründe et fiyatları 5 yıl aynı seyretmiş. Buna rağmen girdi fiyatları hızla artmıştır. Bu süre içinde besiciler, üreticiler zarar etmiş ve mesleği bırakmıştır. Türkiye’de işletme sayısı hızla düşmüştür. Üretici büyük şehirlere göçmüş, Doğu ve Güneydoğu’da nüfus azalmıştır. Süt fiyatlarındaki düşüş üreticiyi damızlık hayvanlarını kesmeye zorlamıştır. 1980′li yıllardan sonra uygulanan yanlış politikalarla zaten bitirilen hayvancılık, Doğuda mecburiyetten yapıldığından çöküş yavaşlamıştır.” dedi.
Hayvanın, sütün para etmemesinden dolayı göçler nedeniyle Doğu’da meraların yüzde 40 boş kaldığının altını çizen Çelik, “Bu sorunları son yıllarda sık sık dile getirdik. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesi haykırdık ’sayı azaldı, tedbir, tedbir’ diye. Herhalde sesimiz Kars’tan duyulmadı. Yeni çıkarılan hayvancılık hibe desteği ile ‘Doğu’ya yatırım gelecek, hayvan sayımız artacak, yeniden hayvan ihraç eder duruma geleceğiz.’ diye beklerken, Başbakanımız’ın talimatıyla Tarım Bakanı’nın Et Balık Kurumu aracılığıyla canlı hayvan, et ithalatı yapılacağı sözleriyle yıkıldık.” diye konuştu.
Etçilerin, besicilerin, elindeki hayvanı kestirmediğini ileri sürdüğünü vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: “Oysa etçiler ve kesime ara veren EBK kombinaları bilmiyor ki o besiciler yok artık. Son 5 yılda bittiler. O işletmeler bir bir kapandı. Et marketleri de 16-16.5 TL’den kesilen eti 30 TL’ye kadar satmaya başladılar, kâr sarhoşu oldular. Bunun hesabı üreticiden, besiciden değil de marketlerden ve aracılardan sorulmalıdır. 2009 Kurban Bayramı’ndan sonra et fiyatlarındaki artışın sebebi budur. Şimdi alınacak et ithali kararıyla; birkaç aylığına tüketiciye ucuz et sunulabilir. Ya sonra ? Sektör biter, üretici biter, göç hızlanır, kaş yapalım derken göz çıkar.”
Et ithalatı yerine damızlık işletmelerin desteklenmesi, işletme sayıları ve işletmedeki hayvan sayısının hızla artırılması gerektiğine dikkat çeken Ali Nail Çelik, şunları söyledi:
“Damızlık süt işletmeleri desteklenmelidir. Avrupa’da etin tüketiciye ucuz yansımasının sebebi, üreticiye farkın sübvanse edilmesidir. Türkiye’de de bu sübvansiyon sağlanabilir, üretim, besicilik cazip hale getirilebilir. Bu işin çözümü et ithalatı yaparak ne idüğü belirsiz at, eşek ve domuz etlerini tüketiciye sunmak değildir. Geçmiş ithalat dönemlerinde bufalo etlerini, endüstriyel yağ adı altında domuz etlerini tüketiciye sunan hükümetler, üreticiyi de bitirmiştir. Sorunu da büyütmüştür, kalıcı tedbirler almamıştır. Üretimi ve üreticiyi destekleyen hükümetimizin bu gibi yanlış kararlardan uzak duracağı, sektörleşmeye başlayan hayvancılığımıza ve bölgemize bu darbeyi vurmayacağı inancındayız.”
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Et Fiyatları, Et Fiyatları Ne Olacak?
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply