Başbakan vatandaşın sofrasının tansiyonunu ölçüyor
Başbakan et fiyatlarını 3 ay önce de kontrol etmişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yoğun çalışma temposundan fırsat buldukça girdiği taksi duraklarında Türkiye’nin siyasi nabzını tutarken, gezdiği marketlerde de vatandaşın sofrasının tansiyonunu ölçüyor. Et fiyatlarını kafaya takan Erdoğan, yaklaşık 3 ay önce girdiği markette de etin fiyatını sormuştu. Et reyonu titizlikle inceleyen Başbakan, danışmanları aracılığıyla sürekli et satışlarını ve fiyatlarını takip ettiği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan son haftalarda hızla yükselen et fiyatlarına da müdahale için Tarım Bakanlığı’nı görevlendirmişti. Bu çerçevede Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ithalat yetkisi verildi.
Başbakan Erdoğan: Halk et fiyatlarından çok memnun olacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, et fiyatlarının yaptıkları çalışmalarla belli bir yere çekildiğini belirterek, “Zannediyorum halkım bu fiyattan çok çok memnun olacaktır.” dedi.
Erdoğan, Meclis’te basın mensupların et fiyatları ve gündemdeki bazı konularla ilgili sorularını cevapladı. “Özellikle et fiyatları ile tartışma başladı. Sizin et fiyatlarına araştırma için bazı kişileri görevlendirdiğiniz söyleniyor. Böyle bir çalışma var mı?” yönündeki bir soruya Erdoğan, son zamanlarda et fiyatlarıyla ilgili spekülatif diyebileceği şekilde bir fiyat artışının olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Bunu adeta bir fırsat kollayıcılık olarak değerlendirebiliriz.
Bu fırsat kollayıcılığı daha fazla göz yummak mümkün değil. Anında buna müdahale için Tarım ve Köyişleri Bakanıma konuyla ilgili bir talimat verdim. Arkadaşlar kendi içlerinde teknik olarak çalışma başlattılar. Bu arada ben de bazı arkadaşları görevlendirerek bir çok marketlerden fiyatları istettim. Çünkü yazılı, görsel medyada fiyatlar ne derece doğru bizzat arkadaşlarımla araştırarak öğreneyim istedim. Biftek fiyatları nedir? Kıyma nedir? Kemikli nedir? Kuşbaşı nedir? Fiyatları öğreneyim istedim.”
Fiyatlardaki dengesizliği gidermek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın her türlü yöntemi denemesine rağmen fiyatlarda düşüş olmadığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunun üzerin ben bazı AB üyesi ülkelerdeki fiyatları da araştırdım. Hatta uzak ülkelerdeki fiyatları da araştırdım. AB müzakere sürecindeki bir ülke olarak da belli bir miktarda canlı veya karkas et alma durumumuz söz konusu. Bunu değerlendirme adımını atalım dedik. Bu konuyla ilgili arkadaşlarım çalışmaları bitirdiler.
Başta Et Balık Kurumu (EBK) olmak üzere kesimleri bizzat yerinde kontrol etmek suretiyle eğer karkas gelecekse. Canlı gelecekse böyle bir problem yok. Buna göre et ithali veya canlı hayvan getirmek üzere böyle bir adımı atalım dedik. Bu arada biz de besiciliği sürekli teşvik ediyoruz. ‘Besicilik belli bir noktaya gelsin’ istedik. İnanıyorum bu, hem fiyatları Türkiye’de balansa edecektir. İstediğimiz yere fiyatları çekecektir. Çekmediği takdirde biz Et Balık Kurumu başta olmak üzere bu süreci bu şekilde devam ettireceğiz. Halkımın ucuz et ve et ürününe ulaşması amaçtır. Bunu başarmamız gerekiyor. Bunun için de bu adımı attık. ”
“Beklediğiniz bir fiyat var mı? ” sorusuna ise Erdoğan, “Bunu söylemem çok uygun olmaz. Yaptığımız çalışmada fiyatlar belli bir yere çekiliyor. Zannediyorum halkım bu fiyattan çok çok memnun olacaktır. Bu fiyatların çok çok altında.” diye cevap verdi.
Erdoğan, et ithalatının ağırlıklı olarak AB ülkelerinden gerçekleştirileceğini ifade etti.
Bakan Çağlayan: Et Balık Kurumu’na canlı hayvan ithalatı yetkisi verildi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan et fiyatlarında son günlerde meydana gelen spekülatif fiyat artışlarının dengelenmesi amacıyla Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ithalatı yetkisi verildiğini açıkladı.
Bakan Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla sürdürülen çalışmalar sonucunda, Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ve et ithalatı yapabilmesi için gerekli belgelerin bugün itibarıyle Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verildiğini söyledi.
Veterinerler Birliği: Et ithalatı çözüm değil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın el koyduğu et fiyatlarına ilişkin açıklama yapan Veteriner Hekimleri Birliği et ithalatının çözüm olmadığını savundu.
Et fiyatlarındaki yüksekliğin küçükbaş hayvan başta olmak üzere hayvan sayısındaki eksiklikten kaynaklandığını söyleyen Birlik Başkanı Mehmet Alkan, “Piyasada arz darlığı nedeniyle besilik materyal fiyatları yükselmiştir. Buna bağlı olarak karkas et maliyetleri de yükselmektedir. Üretici ve besici hiçbir zaman aşırı bir kazanç sağlamamaktadır. Bunun yanında Et ve Balık Kurumu bugünkü yapısı ve uygulama politikası ile piyasada fiyat istikrarını sağlama görevini yerine getirememektedir.” dedi.
1991 yılında 60 milyonun üzerinde olan küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl milyonun altına düştüğünü ifade eden Alkan, hayvan sayısını arttırmak için ithalat yapılmasının yanlış olacağını belirtti. Et ithalatının Türk hayvancılığına telafisi olmayan zararlar vereceğini kaydeden Alkan, “Hiçbir ülke kaliteli etini ihraç etmek istemez, kesim öncesi ve kesim sonrası veteriner hekim muayeneleri ile ilgili bilgi sahibi olmadığımız etlerin kalitesi ve sağlığı konusunda emin olmamız mümkün değildir. Dileğimiz; Hükümetin bu yanlış ve tehlikeli uygulamaya başlamadan, hayvancılığımızı siyasi mülahazalardan uzak bir devlet politikası şeklinde ele alarak, 2011 yılını “Hayvancılık Yılı” olarak ilan etmesidir.” diye konuştu.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Et Fiyatları, Et Fiyatları Ne Olacak?
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply